Jeg er mildest talt blæst bag over, hvor mange henvendelser jeg har fået, siden jeg begyndte at dele min tanker omkring jobsøgning. Ladies First har også delt mit indlæg omkring min 30 timers arbejdsuge, og det er væltet ind med kommentarer og spørgsmål. Jeg er så glad for at høre, at I finder indlæggene interessante, og jeg har en lang liste med emner, jeg gerne vil tage op. Jeg skal bare lige finde en form, jeg synes, fungerer, og som giver mening for jer.

Men i dag skal det handle lidt om, hvordan jeg greb selve jobsøgningsprocessen an – især med henblik på, at jeg gerne ville arbejde omkring 30 timer. Derfor følger nedenfor seks gode råd – eller råd er måske så meget sagt – men ihvertfald seks ting, jeg prioriterede, da jeg søgte job.

Vær proaktiv
Allerede imens jeg skrev bachelor, begyndte jeg at søge job, og det betød, at jeg var til forskellige samtaler inden, jeg blev færdig. Det var en kæmpe stor lettelse, da jeg der igennem fik troen på, at jeg nok skulle få et job, fremfor hvis jeg først begyndte at søge, efter jeg var færdig. Men når jeg snakker om at være proaktiv, så er det også en god ide under ens uddannelse at være opmærksom på at gøre noget, der gør en ekstra attraktiv overfor ens kommende arbejdsgiver – det betaler sig.

Skru ned for de høje forventninger
Det klogeste nogen har sagt til mig er, at det første skridt ind på arbejdsmarkedet er det største, og derfor mener jeg heller ikke, at man skal have særlig høje forventninger, når det kommer til, hvad man regner med, at arbejdsopgaverne og lønnen er i ens kommende job. Mit mantra er, at det ligegyldig hvad, er bedre at have et job, end at være arbejdsløs, og derfor skal man på ingen måde være for fin til at søge jobs i virksomheder, som ikke ligger nr. 1 på ens ønskeliste.

Spørg dig selv, om det er realistisk
Når ovenstående så er sagt, så er jeg også nødt til at sige, at man ikke skal søge jobs, som man virkelig ikke vil have. Jeg var nemlig lidt for ivrig i starten af min jobsøgning, og det betød, at jeg sendte ansøgninger til jobs, jeg overhovedet ikke var interesseret i, og det blev lidt af en kattepine, da jeg i to tilfælde blev kaldt til samtale. Samtidig tror jeg på, at det er super god læring at være til så mange jobsamtaler som overhovedet muligt, og faktisk gik de jobsamtaler som jeg ikke var interesseret i bedst. Det her punkt er selvfølgelig også lidt af et luksusproblem, for hvis man har været jobsøgende længe, er det selvsagt begrænset, hvor kritisk, man kan være, men mit råd er, at man ikke skal søge jobs, som man overhovedet ikke er interesseret i, og som eksempelvis næsten er umuligt i forhold til logistik. Selv var jeg til jobsamtale et sted, hvor det tog mere end to timer i offentlig transport hver vej.

Søg det timeantal, du gerne vil have
Et af de spørgsmål rigtig mange af jer har spurgt om er, hvordan jeg er kommet til at arbejde 30 timer. Min situation er lidt special, da det job jeg har, ikke er et, jeg søgte, men et som jeg blev tilbudt af min tidligere arbejdsgiver, men da jeg søgte job, gik jeg bevidst efter nogle stillinger på både 30 og 37 timer med det i mente, at jeg ikke ville kunne forhandle en 37 timers stilling ned på 30 timer. Derfor er det en god ide specifikt at søge deltidsstillinger, hvis det er det, man er interesseret i – ofte kan en 25 timers stilling nemt blive til 30 timer.

Fokuser på kvalitet fremfor kvantitet
I forhold til jobansøgninger må min råd også være, at det er bedre giver ud at skrive få, gode ansøgninger end mange halvhjertet. De ansøgninger jeg havde brugt længst tid på, var også dem, jeg efterfølgende blev kaldt til jobsamtale på. Når det er sagt, så ved jeg godt, at der er nogle krav fra jobcentret i forhold til antal ansøgninger, men der må min opfordring være, at man bruger ekstra meget tid på de jobs, man er meget interesseret i.

Brug dit netværk
En kæmpe kliche men ikke destomindre rigtigt. For dit netværk er guld i en jobsøgningsproces. Og når jeg siger netværk, så er det altså både i form af tidligere arbejdsgivere og kollegaer, venner, familie og studiekammerater, som man ikke skal være for fin til at kontakte. Selv hev jeg både fat i en af mine bedsteforældres bekendte, en tidligere arbejdsgiver, jeg ikke fik job af, og nuværende og tidligere kollegaer. For det største skulderklap og den bedste anbefaling er, når nogen der kender dig, kan rose dit arbejde.

Jeg håber, I kan bruge mine råd til noget. Jeg er selv sagt ingen ekspert – overhovedet – men rådene bunder i det, jeg selv oplevede, da jeg søgte job. I må endelig skrive, hvis der er noget, I vil have uddybet mere. Så vil jeg svare, så godt jeg kan.