Hvis I følger med på Instagram, så I nok, at jeg brugte weekenden på at være badet i ler. I julegave fik jeg nemlig et drejekursus på Aarhus Kunstakademi af min mor, der endelig blev indløst i weekenden, og sjældent er jeg blevet bidt så meget af noget! Kurset var over tre dage, og timerne fløj simpelthen forbi.

Hvis I selv har prøvet at dreje, kan I måske genkende min fascination? For nøj, hvor er det svært. Det er virkelig et håndværk, der kræver både koncentration, snilde og masser af tålmodighed. Sidstenævnte plejer (overhovedet) ikke at være min force. Derfor var jeg også overrasket over, at jeg på trods af det mistede både fornemmelsen af tid  og sted, selvom størstedelen af  kurset gik med at lære de helt basale teknikker at kende. Faktisk blev der nærmest kun kreeret urtepotter, der som udgangspunkt kan lyde kedeligt, men når man først opdager, hvor vanskeligt det i grunden er at få ler op i højden, så virker urtepotter som udfordring nok i sig selv.

Min mor havde booket kurset i virkelig god tid, da de åbenbart bliver revet væk – med god grund. Underviserne er nemlig hamrende dygtige, og omgivelserne helt perfekte. I alt var vi cirka 12 deltagere, og dagene bestod af både undervisning og illustrering af teknikker og ikke mindst øvelse, øvelse og øvelse.

Derfor er det også kun et fåtal af ting, man får med hjem, da de fleste bliver skrottet løbende. I løbet af weekenden ser man nemlig tydeligt, hvordan man hele tiden bliver bedre. Krukkerne bliver højere, skarpere, mere lige. Så er det ikke så slemt at smide ud. Søndag endte jeg med at dreje en vase, så selvom det kan føles som om, man drejer i ét væk, uden der sker noget, så er der altså fremgang!

Som sagt så var det sådan en god oplevelse. Det var en fornøjelse at slå hovedet fra – eller ihvertfald bruge det på en anden måde, end jeg normalt gør – og opleve, hvordan man langsomt kan lære et håndværk at kende. Særligt følelsen af på barnlig vis at fordybe sig så meget i noget at tid og sted forsvinder fra en. Noget, jeg sjældent oplever, når hverdagen ruller.

Derfor kan jeg kun anbefale sådan et kursus – hvad enten man vil prøve det af eller drømmer om at blive dygtig til at dreje. Man får privat undervisning flere gange i løbet af kurset – noget, der virkelig giver godt. Vi havde undervisning af Helle Hansen, der er vanvittig dygtig og meget pædagogisk. Hvis man ikke kan finde et kursus hos Aarhus Kunstakademi, kan jeg også varmt anbefale at tage forbi Godsbanens åbne værksteder. De har også både drejebænke og ler – der er ingen undervisning, men det er et godt sted at øve sig.

Aarhus Kunstakademi
Se kursusplan