Da jeg for lidt tid siden gav 5 tips til, hvordan jeg husker at logge af, så var I flere, der var interesserede i at høre, hvad jeg synes om bogen “Sluk – Kunsten af overleve i en digital verden”, og hvad I ønsker, skal I få! Som mange af jer også sagde, er der blevet skrevet ret meget om den rundt omkring, og af samme grund lånte jeg den på biblioteket.

Imran Rashid, der er forfatter til bogen, er speciallæge i Almen Medicin, og han har skrevet bogen fra et lægefagligt perspektiv, fordi han tit konfronteres med, hvad vores digitale livsstil gør ved vores sundhed – fysisk som mentalt. Faktisk har Imran selv udviklet flere sundhedsapps, og han skriver derfor bogen i et forsøg på at forklare, hvordan den digitale udvikling opfattes fra et forbruger- og ekspertperspektiv.

Der er ingen tvivl om, at bogen er en øjenåbner. Imran har en utrolig troværdighed, som kun bliver underbygget af alle de tankevækkende forskningsresultater, han refererer til. Eksempelvis et studie fra 2015, der viser, at vi tjekker vores smartphones op til 150 gange om dagen, og at der er mange, der bruger 5 timer hver eneste dag på at være online. Det resulterer ikke kun i dårligere søvn – faktisk påvirker det vores hjerne negativt, og vi bliver dårligere til at føle empati for andre mennesker, fordi vi bare kan sende en glad smiley i stedet for at se folks reaktion og reagere på den.

“Et forsøg viste, at internetafhængighed medfører forringet evne til at genkende og afkode ansigtsudtryk, hvilket jo er en væsentlig forudsætning for at kunne forstå andre menneskers signaler. Ved at bruge størstedelen af sin tid i et todimensionalt univers , kommer man til at mangle den nødvendige stimulation af de hjernecentre, der er involveret i kontakten med andre mennesker” 

Bogen tydeliggør også, hvor afhængige vi er blevet af telefonen. Mange oplever, hvad der ligner fantomsmerter, når de synes, de kan mærke deres telefon vibrere, og en undersøgelse viser også, at folkeskoleelever klarer deres eksamener langt bedre, når de har deres telefon i nærheden. Rimelig tankevækkende.. Imran påpeger, hvordan det ikke kun er os som forbrugere, der er skyld i det, men hvordan producenterne bevidst gør alt hvad de kan for, at vi får et lille kick af lykke, så vi bruger telefonen endnu mere via diverse apps.

Imran siger selv, at bogen ikke er skrevet som en løftet pegefinger, men det er (desværre) den følelse, jeg sidder tilbage med. Eksempelvis på baggrund af citater som disse: “Undertitlen ‘Kunsten af overleve i en digital verden’ er ment som en indirekte advarsel. Der findes faktisk elementer i den digitale verden, der truer vores overlevelse.” Størstedelen af bogen illustrer nemlig, hvordan vores digitale færden ødelægger vores liv på mange niveauer, men en meget lille del af bogen kommer med konkrete eksempler på, hvad vi rent faktisk kan gøre ved det. Undervejs i bogen blev jeg delvist forpustet og delvist skræmt over de fakta, som bliver præsenteret, men jeg sad samtidig tilbage med en følelse af magtesløshed over, hvad jeg kunne gøre ved alle de dårligdomme, som bogen beskriver, at vi kan forvente. Heldigvis indeholder den sidste del af bogen rimelig klare ideer til, hvordan man (for en tid) kan slukke for ens digitale tilværelse, som er ret konkrete og hands on-agtige, men jeg ville ønske, at den del fyldte noget mere.

Som I måske kan fornemme, har bogen været en blandet fornøjelse. Den er umådelig velskrevet og ikke mindst tankevækkende, og jeg vil anbefale den til alle, der gør sig tanker om, hvad vores digitale liv gør ved os. Den er nem at læse, men de dystre sandheder gav ihvertfald mig en håbløshed og utryghed som desværre ikke helt bliver taget hånd om. Men måske er det egentlig også meningen?

Har I mon læst den? Hvis ja, hvad synes I så?