billede-27-05-2017-17-54-42Der findes bare nogle bøger, som gør et kæmpe indtryk på en. Dem, man i tide og utide kommer til at tænke på, og som man på en eller anden måde bærer med sig videre. Sådan har jeg det om noget med denne her bog. Faktisk har jeg læst den forfra og bagfra mange gange, og ofte slår jeg også op i den for at genlæse et kapitel eller en pointe.

Det kan være, I allerede kender “Stå Fast” af Svend Brinkmann? Den har været en total bestseller, og han har næsten fået guru-status, men med virkelig god grund hvis I spørger mig. Så hvis I ikke har læst den, må I endelig få det gjort. Hvis I skulle læse én bog i år, vil jeg anbefale den.

Stå Fast sætter nemlig ord på nogle af de vaner, rutiner og tankemønstre, vi ikke tænker over i hverdagen. Eksempelvis hvordan vi i dag i samtlige dameblade, selvhjælpsbøger og af veninder bliver opfordret til at dykke ned og dyrke os selv. Mærke hvordan vi har det, se ind ad og virkelig føle efter, hvad vores mavefornemmelse siger os. Og det er netop det Svend Brinkmann siger, vi ikke skal – og jeg kunne ikke være mere enig. Der er simpelthen så meget navlepilleri, at vi snart drukner i os selv og vores selvfedme.

Selvfølgelig skal vi have en føling med, hvordan vi har det, og jeg læser da også forskellige selvhjælpsbøger, men jeg er ikke fan af den intuitive, identitetsskabende og indadkiggende tendens, der hersker. Der må være en grænse for, hvor spændende vi selv kan være. For verden drejer sig altså ikke kun om os, og hvad vi føler lige nu. Fællesskab og lykke bliver skabt i samspil med andre – udenfor vores egen sfære.

Brinkmann stiller sig også kritisk overfor vores kultur, hvor normen er altid at skulle sige ja frem for nej. Vi bliver opfordret til at skrue ja-hatten på, og vi kan altid vende det mest sure til noget positivt. Og det skal vi blive med, synes jeg. Jeg er selv positiv af sind og prøver også at være det i de fleste af hverdagens udfordringer, men han har utvivlsomt også en pointe i, at vi skal huske at slå rødder en gang imellem og stille os kritiske overfor det hamster-hjul, vi løber med. For det er okay at have en dårlig dag. Eller et skidt arbejde og være utilfreds. Det er ikke alt, vi skal vende til noget positivt, for sådan er verden ikke skruet sammen.

I bogen pointerer han også, hvordan vi skal gøre op med samfundets udviklingstrang. Hver gang vi har nået ét mål, skal vi skynde os videre til det næste. Det er sådan, samfundet er indrettet. Tænk bare på MUS-samtaler, løberesultater og personlige rekorder i fitnesscenteret. Men nogle gange skal vi stoppe og nyde lige præcis der, hvor vi er kommet til fremfor altid at sigte mod det næste mål.

Brinkmann siger ikke, at vi bare skal stå fast, fordi vi kan. Men at det handler om, at vi har ret til at stoppe op, tøve og tænke efter. I stedet for at løbe med skal vi engang imellem slå rødder. Hvis vi ikke gør det, finder vi nemlig aldrig os selv. Og vi skal heller ikke altid være negative og stoppe med at mærke efter. Som man også kan læse, handler alt om balance – lige nu er der bare en tendens til, at vi kører i ring om os selv og kun tænker mig-mig-mig. Vi skal skrue ned for os selv og op for fællesskabet.

Stå Fast kan læses af alle, og jeg synes, det fantastiske er, at den kan læses på så mange niveauer. Og så skriver han både humoristisk og alligevel med så meget tyngde. Nogle af hans pointer kan man være uenig i, men bogen har virkelig været en øjenåbner for mig.

Kort sagt kan jeg kun give den mine varmeste anbefalinger!

Har I læst den? Og hvad synes I?

Læs mine andre boganbefalinger her.

Husk at I kan følge mig på Bloglovin’ lige her

billede-27-05-2017-17-53-08

GemGem