Jeg kender mange, der fejlagtigt tror, at det er bøvlet og besværligt at bage med surdej. Det synes jeg også de første par gange, jeg prøvede, men når man først har fået lavet en god grundopskrift, så er det både nemt og hurtigt! I dag kan jeg faktisk slet ikke forestille mig ikke at gøre det – surdej giver nemlig boller og bagværk den helt perfekte bitre smag og gør skorpen ekstra sprød.

Det er aller nemmest, hvis du kender nogen, som har en surdej, som du kan låne lidt af. På den måde har du nemlig en grunddej, som du bare skal ‘fodre’, men hvis du ikke lige har en surdejsveninde i nærheden, deler jeg i dag en mini guide til, hvordan du selv starter en surdej. Min opskrift tager udgangspunkt i Claus Meyers – dog med små ændringer. Starter du i dag eller i morgen, kan du nå at have den klar til weekenden.

MINI GUIDE – SÅDAN LAVER DU EN SURDEJ

Grunddej
3 dl vand
2 dl hvedemel
1 dl grahamsmel

Opfriskning
1 dl vand
0,5 dl hvedemel
0,5 dl grahamsmel

Sådan starter du en surdej
På dag 1 skal du blande grunddejen og røre, indtil der ikke er klumper i. Bagefter hælder du den i en beholder uden låg. Lad dejen stå på køkkenbordet i fire dage uden låg og rør den hver eneste dag! Hvis du ikke rører i den, bliver den dårlig. Hver gang du rør i den, skal du tilføje 1 spsk mel mere og 1 spsk fuld vand – på den måde bliver du ved med at fodre den.

Efter et par dage på bordet, burde dejen være sur nok til at bage med. Det kan du se ved, at den er hævet til cirka dobbelt størrelse og er fyldt med små bobler.

Jeg er selv helt vild med de her boller med surdej, men inden længe kommer jeg også med min egen opskrift. Når du har bagt med din surdej, skal du sætte låg på og stille den i køleskabet.

OBS: Hvis dejen ikke lugter surt, skal den stå et par dage mere.

Når du skal bage igen 
Fremadrettet skal surdejen opfriskes dagen inden, du skal bage med den. Det gør du ved at blande 1 dl vand, 0,5 dl hvedemel og 0,5 dl grahamsmel i surdejen. Skal du sætte boller over fredag aften, skal du altså fodre surdejen torsdag. På den måde holder du nemlig hele tiden gæringsprocessen i gang.

OBS: Mange tror fejlagtigt, at deres surdej er dårlig, hvis den skiller, men det gør en surdej altså. Hvis surdejen bliver for gammel vil der enten komme mug på, eller også bliver overfladevandet helt mørkt. 

Når du har brugt surdejen, stiller du den blot på køl igen. Næste gang du skal bage, opfrisker du den igen dagen før.