Guide til Marokko og Marrakech

Så kan jeg endelig dele min guide til Marokko og Marrakech med jer. Det lyder til, at I er en del, der skal afsted her i foråret, og jeg vil derfor med glæde dele mine bedste tips til, hvad I skal se, spise og opleve. Hvis I har lyst, kan I også læse mit postkort derfra. Jeg beklager allerede billede- og tekstmængden. Jeg har prøvet at begrænse mig, men det er ikke nemt! 

Praktisk og nice to know

 • En stor del af vores tur havde vi booket igennem Ruby Rejser og Toubkal Tour. Vi havde selv bestilt flybilletter men havde arrangeret, at vi blev hentet i lufthavnen ved ankomst, hvilket jeg kun kan anbefale. Derefter blev vi kørt til Imlil. I alt havde vi 8 dage, med 4 dage i Marrakech, og det passede helt perfekt.
 • Man skal lige være obs på, at den Marrokanske valuta, Dirhamen, er en beskyttet valuta, og man må derfor hverken tage penge med ind eller ud af landet. Vi fik vores chauffør til at holde ind, så vi kunne hæve,  da vi var ankommet.
 • Generelt giver man drikkepenge i Marokko. En hovedregel er omkring 10 procent af prisen. På nogle restauranter ligger de selv drikkepenge oveni prisen, men giv også gerne til chauffører, toiletdamer mm.
 • Det er nemt at lade sig narre. Hvis du ser det mindste desorienteret ud (hvilket man nærmest ikke laver andet end at være), så er der hurtigt mange, der gerne vil hjælpe dig på vej. Desværre leder de dig på nemt på afveje, og hvis de hjælper dig det rigtige sted hen (eller bare rundt om et gadehjørne), vil de have penge for det. Er du faret vild, så spørg en butiksejer om vej.
 • Tag næsten alt hvad de siger med et gran salt. Vi fik ofte af vide af de lokale, at museet vi ville ind på havde lukket, kun var for muslimer eller andet – hvilket aldrig var rigtigt. Selvfølgelig skal man respektere, hvis der er religøse bygninger, man ikke bør være i, men overordnet set kan du færdes alle vegne.
 • Vi havde desværre en del dårlige oplevelser med at kigge i butikker, og jeg endte ret hurtigt med ikke rigtig at kigge på noget, fordi de med det samme mener, at du skal købe noget. Selvom du fra start siger, at du bare kigger, har de på ét minut rullet syv forskellige tæpper ud og pakket det ind til dig. Så – kig men lad være med at gå rundt alt for længe i en butik og røre ved noget, hvis du ikke skal have det. Man lærer hurtigt at være hård i filten, selvom de bliver sure.
 • Det er svært at give et godt råd i forhold til påklædning. Vi var der uden for sæson, og der var derfor ikke særlig varmt, men generelt bliver man rådet til at dække skuldre og knæ, når man færdes i byen. Nogle siger også, det er en god ide at have et lille tørklæde med til at dække håret med, men det var intet problem for mig på trods af mit lyse hår.
 • Der er vanvittig (!) mange knallerter i Marrakech. Alt for mange! De fræser gennem de bitte små gader og rundt om skarpe hjørner, så hold helst til højre og kig dig for!
 • Temperaturforskellen mellem dag og nat kan være kæmpe stor. Da vi var afsted, var der omkring nul-punktet om aftenen og morgenen og 25 grader i løbet af eftermiddagen. Det samme gælder i bjergene og især i ørkenen. Så pak både varmt og let tøj.

(Fra vores vandretur i Atlasbjergene)

Imlil
Imlil er en lille berberblandsby i Atlasbjergene og et helt naturligt stop, hvis man vil opleve noget af Marokkos fantastiske natur. Imlil ligger cirka halvanden times kørsel fra Marrakech og ligger som et smørhul mellem de fantastiske atlasbjerge. Byen ligger hen, som den også gjorde for 100 år siden, og er med sine smukke vandremuligheder et sandt paradis for vandreentusiaster. Vi havde booket en 1-dagsvandretur, og vi vandrede derfor i omkring 7 timer gennem snedækkede bjergsider og frodig natur i bjergdalen. Det var hårdt men en kæmpestor oplevelse og en super god beskæftigelse, hvis man vil lidt væk fra hektiske Marrakesh. Vi boede i Imlil Lodge, hvor vi havde to overnatninger.

Kameltur og overnatning i Zagora-ørkenen
Efter to dage i Imlil blev vi igen hentet af en chauffør, der kørte os til Zagora-ørknen. En biltur på omkring 7 timer med stop undervejs. I ørknen blev vi sadlet på kameler og red derfra ud til en lejer, hvor der var aftensmad, og så sov vi i telte derude. Sidstenævnte en meget kold fornøjelse, som vores medbragte skiundertøj, dunjakker og soveposer heldigvis næsten kunne beskytte os imod. Tidligt dagen efter stod vi op for at se solopgangen, hvorefter vi fik morgenmad og red tilbage til vores chauffør. Jeg har aldrig redet på kamel, og der var en sjov oplevelse men med tanke på kamelernes velbefindende, er det ikke noget, jeg gør igen. Derudover var hele turen ret så turistet, og køreturen fra Imlil og Marrakesh er meget lang.

(Solnedgang i Imlil fra Imlil Lodge)

(En lille berberlandsby vi krydsede i Atlasbjergene)

(Fra vores telt i Zagora-ørkenen)

(Dromedarerne der ventede på os i ørkenen)

(Verdens bedste makker)

MARRAKECH

Jeg har faktisk svært ved at beskrive Marrakech med ord. Jeg tror, det er sådan en by, man skal opleve og deraf danne sin egen holdning. Jeg tror, det mest dækkende ord for byen er ‘kontrastfyldt’, for sjældent har jeg oplevet en by, der byder på så store forskelligheder. Fra Marrakesh hektiske byliv, kan du skimte Atlasbjergenes betagende natur, og raidernes fortryllende ro står i skærende kontrast til det gedemarked, som byen byder på. Selvom byen er indrammet af bymuren, og der max er en times gåafstand fra den ene til den anden ende, er det umuligt ikke at fare vild i labyrinten af smalle, lyserøde gader og små butikker.

Indkvartering
I Marrakech boede vi i to forskellige riads. Nemlig Riad Anya og Riad Sahmesa, der begge ligger i området Sidi Mimoun. Begge to helt fantastiske riads – fortryllende smukke og en oplevelse bare at bo i med udsigt til åben himmel og palmeblade ind af vinduerne. Se billederne nedenfor.

Oplevelser i Marrakech

Jemaa el-Fna
Det første folk kommer i tanke om, når man siger Marrakech, er den store plads Jemaa el-Fna – med god grund. Pladsen er nemlig den pulserende åre i Marrakech og et gøglershow uden lige. Faktisk så meget, at vi var der en enkelt aften men resten af ferien prøvede at komme udenom. Der er et hav af madboder, små butikker og ikke mindst dansende aber og slangeshow. Det er uden tvivl en stor oplevelse men ikke lige min kop te.

Souken
I samme omgang som ovenstående bør Souken også nævnes. Marrakech’ kæmpe, kæmpe marked med butikker, der sælger tæpper, sko, tasker, og alt hvad hjertet ellers begærer. Der er ingen, der ved, hvor mange butikker der egentlig er, men et bud lyder på omkring 7000, og det er umuligt ikke at fare vild!

Jardin Majorelle
Lidt uden for Marrakech centrum ligger Jardin Majorelle. En smuk park som Yves Saint Laurent har købt. Der er virkelig mange mennesker og lang kø allerede omkring kl 11, så kom enten tidligt eller sent på eftermiddagen. Parken er smuk og bedst kendt for sit fantastiske blå hus i midten.

Medersa Ben Youssef
Medersa Ben Youssef er en gammel koranskole, som efter sigende skulle være fantastisk smuk. Bygningen ligger i hjertet af Marrakech men var desværre under ombygning, da vi var i byen.

Palais El Badi
Midt i Marrakech ligger El Badi-paladset – det uforlignelige palads. Eller palads er måske så meget sagt, for det er kun ruinerne af det, der er tilbage, men det en fin attraktion dets store størrelse taget i betragtning, og så er det jo bare utroligt at tænke på, hvordan der engang har set ud. Det er de nemlig gode til at vise med diverse tegninger og film.

Maison De La Photographie
Når man er blevet træt af Marrakech’ larm er det oplagt at tage et åndehul på det fine fotografimuseeum. Museet er forholdsvis småt men viser et virkelig godt udsnit af Marokkos utrolige historie. Museet er smukt indrettet, og hvis man har tid, kan man nyde en kop kaffe på tagterrassen.

Den nye bydel / Guéliz
Selvom Marrakech primært er kendt for det, der findes indenfor bymuren, så har byen vokseværk, og udenfor Medianen ligger det, der bliver kaldt ‘den nye bydel’. Det er en helt anden oplevelse – langt mere vestligt – og derfor også det eneste sted, man finder velkendte såvel som dyre butikker.

(Tæpper og puder – stolpe op og stolpe ned)

(Vores 2. riad – Riad Anya)

(Glad og tilfreds på tagterrassen)

(Maison De La Photographie)

(Det blå hus i Jardin Majorelle)

Mad og drikke 

Bak Chick
Vi blev af mange omgange anbefalet af spise på Bak Chick. Et skørt lille sted, der primært serverer Marrokansk mad. Maden var udemærket, betjeningen sød og priserne virkelig fair.

Naranj
Hverken Tobber eller jeg kunne få armene ned over Naranj. Vi spiste aftensmad på deres smukke tagterrasse, og det var nok det bedste måltid på hele turen. Det er en Marrokansk familie, der ejer stedet, og de serverer nytænkende marrokansk-inspieret mad. Prisen er lidt dyrere end andre steder (hvilket stadigvæk er billigt), og maden var helt fantastisk. Især deres meze-plate med fem forskellige slags dip! Betjeningen var utrolig sød, og jeg kan kun give det mine varmeste anbefalinger! (De serverer også frokost).

La Jardin
Man kan næsten ikke været på Instagram uden at have set billeder fra La Jardin – ‘haven’. Det er en nemlig en fantastisk smuk perle i Marrakech’ hektiske byliv – men mere pænt kan jeg næsten heller ikke sige. Vi spiste frokost derinde, og udover at betjeningen ikke var særlig god, så var maden nok det dårligste, vi fik på hele turen (og alligevel det dyreste, tror jeg). Så – vil I gerne svinge forbi og nyde det smukke syn så nyd solen og snup en dadelsmoothie – maden kan jeg desværre ikke anbefale.

Nomad
Nomad er ejet af samme Marrokanske familie, som ejer Naranj og La Jardin. Vi spiste aftensmad derinde sidste aften, og det var et held, at vi fik bord, selvom vi ikke havde reserveret på forhånd. Der var fyldt med mennesker (og vi rejste endda udenfor sæson), men maden var også lækkert! Vi fik bagt blomkål, og selvom det måske lyder lidt tamt, var det turens bedste ret – og det synes Tobber altså også!

Corner Cafe
Ved en tilfældighed gik vi forbi Corner Cafe, som vi havde hørt godt om. Vi spiste frokost derinde, og især Tobber synes virkelig, at det var lækkert! Han fik en pita med falafler, og hvis det ikke var fordi, vi var forbi en af de sidste dage, så havde vi helt sikkert spist der igen. Det er en forholdsvis lille cafe, men der var stopfyldt med mennesker.

Cafe Aqua
Når du har snust rundt på Jemaa el-Fna er det oplagt at nyde en pause på Cafe Aqua, der ligger på det store marked. Drik en kop kaffe eller en myntete og nyd udsigten over det store gedemarked. Maden skulle ikke være specielt god, men deres tagterrasse er et dejligt lille åndehul.

Cafe des Ecipes
Ved Place Rahba Kdima, et fint torv med diverse krydderi- og taskesælgere, er der en stor solrød facade, som hører til Cafe des Ecipes. Cafeen er super godt placeret mellem Souken og Jamaa-el-Fna, og vi endte med at drikke kaffe og te derinde flere gange. Maden skulle eftersigende være forholdvis tam, men de gør det ganske godt i varme drikke. Nyd solen på tagterrassen eller nyd udsigten fra deres store panoramavinduer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Den lækreste mad på Naranj)

(Den føromtalte blomkål på Nomad, der slet ikke kommer til sin ret her)

(Tobbers klare frokost favorit – Corner Cafe)

(Lækre, friske grøntsager hos La Jardin)

(Smukke La Jardin, der desværre ikke levede op til mad-forventingerne)

(Dadelsmoothie på sidstedagen)

(Misundelsesværdig indretning på Cafe des Ecipes)

(Masser og masser myntete)

Har i været i Marrakech? Kom endelig med jeres bedste anbefalinger. Så vil jeg med glæde samle dem, så andre kan få glæde af dem!

 

 

 

GemGem

GemGemGemGem

GemGem

3 Comments

 • Reply Camilla 5. marts 2018 at 10:08 am

  Tusind tak for den rigtig fine guide! Jeg besøgte Marrakech på en pressetur tilbage i 2016, og jeg har så gerne ville komme tilbage dertil siden da. Vil helt sikkert gemme din guide til, når jeg en dag får mulighed for at vende tilbage (:

 • Reply Guide til Amsterdam - thitlund.dk 6. maj 2018 at 7:11 am

  […] Du kan også læse min guide til Marokko og Mallorca […]

 • Reply Har I set mine rejseguides? - thitlund.dk 8. juli 2018 at 9:18 am

  […] Til Marrakech og Marokko – et land og en by fyldt med kontraster. Fra storslået bjerge til pulserende by, og […]

 • Leave a Reply