Når løn ikke kun handler om penge

BLOGINDLÆG

“Hvordan har du råd til kun at arbejde 30 timer?”. Det spørgsmål er jeg blevet mødt med mange gange, siden jeg fik job, og det har undret mig hver eneste gang, der er nogen, der har spurgt – og måske giver mit svar kun mening for et fåtal, men ikke desto mindre har jeg næsten ikke bekymret om min løn – både da jeg søgte job og fik job.

Først og fremmest har det højst sandsynligt noget at gøre med, at jeg aldrig har brugt særlig mange penge – hverken på dyre rejser, tøj, restaurantbesøg, husleje eller dagligvareindkøb. Det har ikke ændret sig, siden jeg blev færdig med at læse, selvom jeg selvfølgelig har fået flere pengene mellem hænderne nu, men løn har på ingen måde været en faktor, jeg har prioriteret, da jeg søgte job – ihvertfald ikke når vi snakker løn i traditionel forstand. Tværtimod har jeg prioriteret alle de goder, som løn kan gøre det ud for.

Det skal ikke være en hemmelighed, at det kan være en hård nyser at komme ud på arbejdsmarkedet. Det ér noget helt andet end at læse, og det jeg hører, der skræmmer mange er, at man mister den frihed, man har som studerende – præcis som jeg også frygtede. Kompensationen for nogen er til gengæld, at de så får ekstra gysser – og det kan måske være motivation nok. Men ikke for mig. Min motivation og det der gør, at jeg synes, det er sjovt at arbejde er, at jeg får lov at arbejde et sted, hvor fleksibiliteten er stor. For eksempel kan jeg stort set møde ind, når jeg vil, gå når det passer og arbejde hjemme – faktorer jeg vægter højere end en stor lønseddel.

Jeg kan sagtens forstå, at lønnens størrelse kan være et vigtigt parameter – eksempelvis hvis man har bil, børn eller en ekstra stor bolig. Men det undrer mig hvorfor, især forholdsvis nyuddannede, er så fokuseret på, hvad der står på lønsedlen. For mig er det alt det, der ikke kan læses dér, som motiverer mig.

Derfor har jeg netop prioriteret en arbejdsuge på 30 timer – fordi de pengene, jeg ville få udbetalt for at arbejde 7 timer mere ikke er halvt så meget værd, som den ugentlig fridag jeg har. So here you have it – et skriv om de tanker jeg har gjort mig om løn – eller mangel på samme.

Nu er jeg spændt på at høre, hvilke tanker I gør jeg om løn? Både hvis I er i job, eller hvis I læser? Det kan også være, jeres prioriteringer har ændret sig?