Når løn ikke kun handler om penge

“Hvordan har du råd til kun at arbejde 30 timer?”. Det spørgsmål er jeg blevet mødt med mange gange, siden jeg fik job, og det har undret mig hver eneste gang, der er nogen, der har spurgt – og måske giver mit svar kun mening for et fåtal, men ikke desto mindre har jeg næsten ikke bekymret om min løn – både da jeg søgte job og fik job.

Først og fremmest har det højst sandsynligt noget at gøre med, at jeg aldrig har brugt særlig mange penge – hverken på dyre rejser, tøj, restaurantbesøg, husleje eller dagligvareindkøb. Det har ikke ændret sig, siden jeg blev færdig med at læse, selvom jeg selvfølgelig har fået flere pengene mellem hænderne nu, men løn har på ingen måde været en faktor, jeg har prioriteret, da jeg søgte job – ihvertfald ikke når vi snakker løn i traditionel forstand. Tværtimod har jeg prioriteret alle de goder, som løn kan gøre det ud for.

Det skal ikke være en hemmelighed, at det kan være en hård nyser at komme ud på arbejdsmarkedet. Det ér noget helt andet end at læse, og det jeg hører, der skræmmer mange er, at man mister den frihed, man har som studerende – præcis som jeg også frygtede. Kompensationen for nogen er til gengæld, at de så får ekstra gysser – og det kan måske være motivation nok. Men ikke for mig. Min motivation og det der gør, at jeg synes, det er sjovt at arbejde er, at jeg får lov at arbejde et sted, hvor fleksibiliteten er stor. For eksempel kan jeg stort set møde ind, når jeg vil, gå når det passer og arbejde hjemme – faktorer jeg vægter højere end en stor lønseddel.

Jeg kan sagtens forstå, at lønnens størrelse kan være et vigtigt parameter – eksempelvis hvis man har bil, børn eller en ekstra stor bolig. Men det undrer mig hvorfor, især forholdsvis nyuddannede, er så fokuseret på, hvad der står på lønsedlen. For mig er det alt det, der ikke kan læses dér, som motiverer mig.

Derfor har jeg netop prioriteret en arbejdsuge på 30 timer – fordi de pengene, jeg ville få udbetalt for at arbejde 7 timer mere ikke er halvt så meget værd, som den ugentlig fridag jeg har. So here you have it – et skriv om de tanker jeg har gjort mig om løn – eller mangel på samme.

Nu er jeg spændt på at høre, hvilke tanker I gør jeg om løn? Både hvis I er i job, eller hvis I læser? Det kan også være, jeres prioriteringer har ændret sig?

 

 

 

8 Comments

 • Reply Katrine 29. april 2018 at 6:00 pm

  Hej Thit
  Jeg er enormt glad for at du bringer emnet op. Ikke fordi det skubber til mine egne holdninger, men fordi det er præcis samme holdning jeg har og fordi jeg også ofte står i situationen at skulle stå skoleret omkring min prioritet. Helt ufrivilligt arbejder jeg ca 30 timer om ugen. Kunne sagtens arbejde mere, men det er også mere lønnen du rammer på sømmet her. “Du arbejder jo helt vildt meget og har mange hatte på” “du bør da få meget mere i løn.” Og det er da meget muligt, men mit fokus er overhovedet ikke der. Og det er enorm rart. Så blir lidt irriteret når andre synes at de skal tænke det for mig 😀

  • Reply Thit 1. maj 2018 at 5:53 am

   Kære Katrine.
   Hvor kan jeg bare godt genkende det, du skriver med, at folk ofte har en forudtaget holdning om, hvor meget man bør arbejde og tjene. Det er som om, man SKAL arbejde meget for at være karrieremenneske og ikke mindst tjene rigtig godt, men jeg synes, det vigtigste er, at man er glad for sit arbejde, og så må lønnen komme derefter. Jeg har mange veninder, der vælger job ud fra, hvor de ved, der er god løn, og jeg har SÅ svært ved at sætte mig ind i det – medmindre man virkelig er afhængig af, hvad man tjener. Tak for dit gode indspark! Det er så fedt at høre, at jeg ikke er den eneste, der ser sådan på det 🙂

 • Reply Anne 29. april 2018 at 7:49 pm

  Hej Thit
  Jeg har gjort mig præcis de samme overvejelser som dig, og siden jeg startede på min bachelor, er jeg blevet mere bevidst om, hvilken type arbejdsgang og -dag, jeg ønsker. Hvis en deltidsstilling er det, der skal til, for at jeg opretholder motivationen og er glad for det, jeg laver, så er en mindre løn underordnet. Det er hvert fald ikke det værd for mig at skulle arbejde 37 timer eller mere og få en højere løn, hvis jeg vågner hver morgen og tænker, at endnu en dag bare skal overstås, eller at jeg bare sidder og tæller timer …

  • Reply Thit 1. maj 2018 at 6:27 am

   Hej Anne.
   Tak for din kommentar! Præcis ligesom dig begyndte jeg også at overveje, hvordan jeg gerne ville have, at mit kommende arbejdsliv skulle se ud, da jeg begyndte at læse – blandt andet fordi jeg læste en professions-bachelor, og jeg derfor skulle ud at arbejde indenfor en overskuelig årrække, og jeg havde det – og har det – på samme måde, som du beskriver: Nemlig at jeg langt hellere vil have et arbejdsliv, jeg er glad for, og som jeg kan lide på den lange bane fremfor at køre mega hårdt på og køre død i det (med en god løn). Det er simpelthen ikke det værd ligegyldig, hvor høj en løn jeg kan få. Ved du, hvilken branche du gerne vil arbejde indenfor eller hvilket slags job, du drømmer om? Jeg synes, der er vildt stor forskel på, hvad der er normen indenfor medie- og kommunikationsbranchen. Eksempelvis er kommunikationsbureauer (som jeg arbejder i) ofte kendetegnet ved, at der virkelig er mange interessetimer, men heldigvis har jeg fundet et sted, hvor det er okay at gå kl. 15 🙂

   • Reply Anne 1. maj 2018 at 2:51 pm

    Jeg læser Medievidenskab, så det er også i kommunikationsbranchen, jeg formentligt ender. Jeg synes, det er ærgerligt, hvis interessetimer ligefrem forventes – ikke fordi jeg ikke vil gå op i mit arbejde, men mere fordi jeg omvendt håber på en forståelse for, at hverdag/fritid og arbejde skal gå hånd i hånd

 • Reply Mit netværksforløb hos Ladies First - thitlund.dk 24. maj 2018 at 1:11 pm

  […] af de emner, vi har vendt, er relevante at dele herinde, da de går i tråd med mine tanker om løn og arbejdstid. Jeg skal bare lige finde en form, der giver mening. Hvis I har noget specifikt, I […]

 • Reply Har du overvejet at vende din jobsøgning på hovedet? - thitlund.dk 28. juni 2018 at 9:47 am

  […] Læs, når løn ikke kun handler om penge […]

 • Reply Mit karrierenetværk FLAIR - thitlund.dk 31. juli 2019 at 9:00 am

  […] Når løn ikke kun handler om penge (et af de mest læste indlæg […]

 • Leave a Reply